Sau mai bine zis, de unde îți bei cafeaua?
Nu știu cat de mulți oameni sunt conștienți de: ce anume înseamnă salariul pe care îl primesc pentru productivitatea firmei și mai ales pentru eforturile pe care ar trebui să le facă managementul pentru a asigura un flux constant de cash. Scopul articolului este mai mult educativ, nu încerc să demonstrez ceva anume, așa că dacă aveți comentarii…
Ca să pun totuși lucrurile în context, chiar ieri vorbeam cu un prieten care la fel ca și mine este conectat la industria auto și îmi spunea de un producător de componente care își mută producția din România în Maroc. Pentru a înțelege la ce mă refer, vă sugerez dacă aveți timp să citiți despre efectele salariului minim și competitivitate. Este chiar edificator pentru ceea ce se întâmplă în prezent.
Ceea ce vreau să transmit este că pe termen lung, nici o companie, oricât de mult ar iubi România, statul și poporul român nu își va sacrifica viitorul și profitul de dragul politicilor economice de pe plaiuri mioritice.
Cam câți bani înseamnă salariul tău? Dar cafeaua ta?
Să presupunem că ești angajat într-o companie care este producătoare de profit și aceasta funcționează pe principii economice, adică își plătește toate taxele și dorește să rămână la finalul exercițiului cu un profit net care să îi permită să continue operațiunile și în anul fiscal următor. Nimic special.
Să mai presupunem că ai negociat un salariu net de 5000RON lunar (nici măcar nu este un salariu foarte mare) – aceasta presupune că salariul tău brut este de 8548 RON, la care se vor mai adăuga din partea angajatorului 192RON in contribuție asiguratorie pt muncă. Asta presupune că firma va avea un efort de 8740RON la momentul scrierii acestui articol (octombrie 2024).
Să presupunem acum că firma la care muncești activează în domeniul Horeca unde marja medie de profit este între 5-15% anual. Pt simplitate vom spune că este de 10%.
Un caz mai concret
Dacă presupunem mai departe că firma are costuri egale cu salariul tau, și are un adaos mediu de 100% asta ne arată că ar trebui ca în fiecare lună să ”produci” vânzări de aproximativ 39000RON (fara TVA). Dacă business-ul este o cafenea asta se traduce în cca 3900 de espresso pe lună vândute la 12RON per espresso (ca să ne facem o idee).
Evident calculul este grosier. Dar în cazul în care vinzi produse cu adaos mic, sau firma ta produce piese auto, …sau mai rău este un producător de confecții în lohn, poți să înmulțești cu 10 cifrele din finalul articolului ca să îți faci o idee despre nevoia de productivitate.
Iar cam un sfert din banii pe care îi produci ai ghicit – vor pleca sub formă de taxe. Mai exact, dacă raportul de angajați care nu lucrează în mod direct cu clienții este de 1:2 (credeți-mă este un raport bun), în situația angajatului din Horeca, vânzător de espresso – asta înseamnă aproximativ 7600RON în taxe directe, doar din activitate. la care dacă adăugăm și TVA-ul – ne ducem spre 11 500 RON. Dar să presupunem că nu este cazul.
În cazul nostru, dacă proprietarul dorește sa ridice profitul sub formă de dividende, îl mai costă cam 400 RON și nu am pus toate taxele aici. Va mai urma o tura de taxe.
Știu că toate cifrele astea arată complicat. Cred însă că cel mai simplu ar fi să le vedem sub forma unui tabel:
Vânzări | 39000 |
Costuri | 37000 |
Salarii | 8750 |
Costuri indirecte | 8750 |
Cafea +costuri directe | 19500 |
Gross profit | 2000 |
Taxe Profit | 320 |
Taxe Dividende | 84 |
Net | 1596 |
Evident este un calcul grosier care insa ne ajuta sa ne facem o idee despre productivitatea teoretică pe care o putem avea cu o afacere mică în mediul din România. Se vede cu ochiul liber că singura variantă viabilă este scalarea la un nivel de cel puțin 4-5 ori mai mare. Acest lucru însă presupune alte costuri și alte riscuri asociate.
Și revin acum la întrebarea de la care am pornit. Pentru ca o afacere mică să poată oferi un salariu net de 5000RON este necesar să realizeze vânzări de 8 ori mai mari.
Am deschis acest subiect pentru a arăta oamenilor nu numai riscurile și eforturile pe care le face un business mic, ci pentru a ne da seama de nevoia de productivitate din România în condițiile în care sunt tot mai multe presiuni pe creșterile de taxe și pe salarii. Urmează alegerile.
Aș vrea să fim conștienți că orice legiferare a unei creșteri de salariu minim pe economie afectează de fapt companiile mici și crează un avantaj suplimentar companiilor mari. Iar dintr-o marjă de 110% în cazul unei cafenele cu un singur angajat – marjă care poate să pară consistentă, asta înseamnă de fapt, la un salariu de 5000RON pentru angajat, 4154RON la care se mai adaugă încă cca 7000RON pt statul român și în cel mai bun caz aproape 1600RON pentru antreprenor dacă reușește să vândă 3900 de espresso pe lună cu 12RON bucata. Nu am luat aici în calcul recuperarea investiției, taxele pe care statul le încasează din chirie, profitul vânzătorului de cafea vrac, șamd.
Dar asta nu e tot. Din cei 5000 pe care îi ia angajatul, în cazul în care omul nostru îi cheltuie pe toți (cum se întâmplă cu peste 70% din forța de muncă din țara noastră) statul român va mai taxa cam încă o cincime prin taxe indirecte (adică TVA și accize) – deci încă 1000RON pt statul român. (Același lucru este valabil și pentru banii antreprenorului)
Iar în cazul în care antreprenorul nostru nu face profit, statul tot taxează 3750 RON + banii din TVA (daca vinde 1500 de espresso sunt cu puțin sub 3000RON) si impozitele pe chirie + încă niște taxe la furnizori.
În realitate însă este aproape imposibil să vinzi 3900 de espresso pe lună cu un singur angajat dacă nu ești într-un mall (și atunci se schimbă din nou datele problemei) Cifrele sunt probabil altele pentru că vinzi și alte specialități de cafea, apă sau alte produse care îți permit mai multă flexibilitate.
Mi-ar plăcea însă să fim conștienți de
- efortul necesar și riscurile la care sunt supuse firmele mici din România
- responsabilitatea reală pe care o are de fapt statul pentru că este principalul beneficiar și orice decizie politico-economică este de fapt mult mai importantă decât pare la prima vedere
- ce înseamnă de fapt salariul nostru net pentru firmele la care lucrăm
- cam cât de mici sunt taxele cu adevărat
- și poate nu în ultimul rând, de unde ne bem cafeaua pentru că este mai important decât ar putea părea la prima vedere 🙂