Despre salarii, productivitate, taxe și măsuri de stimulare economica

Nu știu cat de mulți oameni sunt conștienți de ce anume înseamnă salariul pe care îl primesc pentru productivitatea firmei și mai ales pentru eforturile pe care ar trebui să le facă managementul pentru a asigura un flux constant de cash. Scopul articolului este mai mult educativ, nu încerc sa demonstrez ceva anume, așa că dacă aveți comentarii…

Ca să pun totuși lucrurile în context, chiar ieri vorbeam cu un prieten care la fel ca și mine este conectat la industria auto și îmi spunea de un producător de componente care își mută producția din România în Maroc. Pentru a înțelege la ce mă refer, vă sugerez dacă aveți timp să citiți despre efectele salariului minim și competitivitate. Este chiar edificator pentru ceea ce se întâmplă în prezent.

Ceea ce vreau să transmit este că pe termen lung, nici o companie, oricât de mult ar iubi România, statul și poporul român nu își va sacrifica viitorul și profitul de dragul politicilor economice de pe plaiuri mioritice.

Cam câți bani înseamnă salariul tău?

Să presupunem că ești angajat într-o companie care este producătoare de profit și aceasta funcționează pe principii economice, adică își plătește toate taxele și dorește să rămână la finalul exercițiului cu un profit net care să îi permită să continue operațiunile și în anul fiscal următor. Nimic special.

Să mai presupunem că ai negociat un salariu net de 5000RON lunar (nici măcar nu este un salariu foarte mare) – aceasta presupune că salariul tău brut este de 8548 RON, la care se vor mai adăuga din partea angajatorului 192RON in contribuție asiguratorie pt muncă. Asta presupune că firma va avea un efort de 8740RON la momentul scrierii acestui articol (octombrie 2024).

Să presupunem acum că firma la care muncești activează în domeniul Horeca unde marja medie de profit este între 5-15% anual. Pt simplitate vom spune că este de 10%.

Dacă presupunem mai departe că firma are costuri egale cu salariul tau, și are un adaos mediu de 100% asta ne arată că ar trebui ca în fiecare lună să ”produci” vânzări de aproximativ 39 000 RON (fara TVA). Dacă business-ul este o cafenea asta se traduce în 3900 de espresso pe lună (ca să ne facem o idee).

Evident calculul este grosier, dar în cazul în care vinzi produse cu adaos mic, sau firma ta produce piese auto, sau mai rău este un producător de confecții în lohn, poți să înmulțești cu 10 ca să îți faci o idee despre nevoia de productivitate.

Iar cam un sfert din banii pe care îi produci ai ghicit – vor pleca sub formă de taxe. Mai exact, dacă raportul de angajați care nu lucrează în mod direct cu clienții este de 1:2 (credeți-mă este un raport bun), în situația angajatului din Horeca, vânzător de espresso – asta înseamnă aproximativ 7600RON în taxe directe, doar din activitate. la care dacă adăugăm și TVA-ul – ne ducem spre 11 500 RON. Dacă proprietarul dorește sa ridice profitul sub formă de dividende, îl mai costă cam 400 RON și nu am pus toate taxele aici.


Posted

in

by

Tags: